Zaščita kože pred soncem

Sončne kreme Australian Gold

Zaščita kože pred soncem

Kreme za sončenje – zaščita pred soncem

Sončne kreme ščitijo kožo pred sončnimi žarki. Zagorela koža daje telesu privlačen videz. Toda pretirano izpostavljanje sončnim žarkom lahko kožo poškoduje in veliko prezgodaj postara. Poškodbe kože se lahko v obliki rdečine ali celo opeklin pokažejo takoj, lahko pa šele čez nekaj let ali celo čez desetletja (npr. kot prezgodaj postarana koža ali kot kožni rak). Pravilno izbran izdelek za zaščito in nego kože med izpostavljanjem soncu in po njem ter upoštevanje priporočil dermatologov ohranja vitalnost in lep videz kože.

Pri izpostavljanju soncu ne pozabimo na naslednja priporočila:

  • Uporabljajmo sončne kreme z zaščitnim faktorjem, ki so primerne za naš tip kože.
  • Zavarujmo se s pokrivalom, oči pa zaščitimo z očali.
  • Ne pretiravajmo. Soncu se izogibajmo zlasti med 10. in 16. uro.
  • Posebno pozornost namenimo zaščiti otrok. Posledice poškodb nežne otroške kože se bodo morda pokazale šele čez dolga leta.
  • Poskrbimo, da bomo popili dovolj tekočine.

Kako lahko otroka zaščitite

Med 11. in 16. uro se izogibajte telesnim dejavnostim in poležavanju na plaži.

  • Otrok mora biti v senci ali pa zaščiten s senčnikom.
  • Preden gre na sonce, mu na glavo poveznite čepico in mu oblecite majčko, ki mu bo zaščitila ramena in hrbet.
  • Otrok se pri delanju potičk in gradov ne zaveda nevarnosti sončnih žarkov in tudi pozabi na žejo. Ko jo začuti, je njegovo telo že precej blizu dehidraciji. Zato mu večkrat na dan ponudite tekočino. Najboljša je vsekakor voda ali z vodo razredčen sok. Zelo koristno je tudi sočno sadje, npr. lubenice, breskve, melone… Ne dajajte mu sladkih pijač in sokov.
  • Pazite na temperaturo v avtu. Ta je višja kot zunanja temperatura in se lahko že v 15 minutah dvigne na 60 °C in celo več. Če nimate klimatske naprave, se v vročem vremenu z majhnim otrokom ne odpravljajte na pot. Otroka nikoli ne puščajte samega v avtomobilu, tudi ob priprtem oknu ne. Na avtomobilska okna namestite ustrezna senčila.

 

Sončne kreme in sončni žarki

UVB-žarki prodirajo v našo povrhnjico, kjer spodbujajo nastajanje melanina in sintezo vitamina D. Prevelika izpostavljenost UVB-žarkom povzroča sončne opekline in določene oblike kožnega raka.

UVA-žarki prodirajo v globlje plasti kože, v usnjico. Spodbujajo hitro porjavitev, dolgoročno pa lahko povzročijo prezgodnje staranje kože. Ta postane suha, usnjata, neprožna in nagubana, pogosto so opazne tudi nepravilne pigmentacije. UVA-žarki so lahko tudi vzrok za pojav različnih oblik kožnega raka.

Zaščitni faktor na izdelkih za zaščito pred soncem nam pove, koliko časa smo, namazani z ustreznim izdelkom, lahko izpostavljeni sončnim žarkom, ne da bi pri tem prišlo do poškodb kože, ki jih povzročajo UV-žarki.

Deli objavo


You've just added this product to the cart:

0